Vrijwilligers stellen zich voor: Bart Nuijten 

Het is alweer een tijdje geleden dat ik me als vrijwilliger heb opgegeven. Er was een open dag van de stoommachine. Renske, mijn vrouw, wees me daarop en toen zijn we gaan kijken. Ik raakte in gesprek met Rik en was meteen verkocht! Wat was er dan zo aantrekkelijk, zul je je misschien afvragen. Nou, dat is toch echt de stoom. Ook al werkt de machine op dit moment niet op stoom, dat gegeven maakt het voor mij pas echt interessant. Misschien komt het doordat ik werk bij een bedrijf dat stoomketels verhuurt. En warm- en heetwaterketels. Dan ben je misschien al een beetje besmet met het stoomvirus. Maar ook doordat het gaat om een mooi stukje oude techniek. Prachtig! 

Toen ik me had opgegeven, heeft het best nog wel ’n tijdje geduurd voordat ik op zaterdagochtenden aan de slag ging. Dat kwam door de corona. Er werd besloten dat we voorlopig niet meer bij elkaar zouden komen en dus bleef de deur van het machinegebouw gesloten. Maar gelukkig ligt die periode alweer even achter ons. 

Wat ik leuk vind aan het werk? Ik heb een brede technische achtergrond en eigenlijk vind ik alles wat met techniek te maken heel wel interessant. Vooral als ik daarbij mijn handen weer wat kan laten wapperen. Want op mijn werk doe ik dat niet meer zoveel. Dat is wat veel technische mensen overkomt: als je een tijd meedraait in een bedrijf, word je meer ingeschakeld bij het papier- en denkwerk, offertes maken en zo. Op zaterdag kan ik dat nu mooi goedmaken. 

Behalve klussen vind ik bepaalde projecten ook heel mooi. Zo was ik nauw betrokken bij de test met de compressor van Oranjeboombier, om te kijken of die het nog doet en te zien wat er gebeurt als je die gebruikt om de stoommachine te laten draaien. We hebben de test helemaal voorbereid en uiteindelijk ook uitgevoerd. Nou, dat hebben we geweten: de stukken vlogen ons zowat om de oren.

Een ander mooi project is Oisterwijk op Stoom 2024. Samen met Bas, vormen Renske, haar vriendin Martine en ik, het ‘organisatiecomité’. Martine heeft veel ervaring in het organiseren van bijvoorbeeld vakbeurzen. Leuk om te doen en je leert er ook weer veel van.