Er is weer heel veel te vertellen over de stoommachine!

Het is alweer een tijd geleden sinds de laatste nieuwsbrief is verschenen. Om precies te zijn: dat was eind 2021. Maar we hebben niet stilgezeten en veel voor elkaar gekregen. En ook anderszins is er veel te vertellen. We gaan snel de schade inhalen en denken daarvoor twee afleveringen nodig te hebben. Eerste deze nieuwsbrief (nummer 29) en begin september volgt hopelijk nummer 30. Dan zijn we weer helemaal bij.

Er zijn weer vrijwilligers bijgekomen, in deze en volgende afleveringen stellen zij zichzelf voor. Klik hier voor link (naar bijdrage van Bart Nuijten). Maar ook hebben sommigen afscheid genomen. Helaas konden we Sjaak Swartjes niet van zijn lang geleden gemaakte voornemen afbrengen om op zijn 80e verjaardag afscheid te nemen als adviseur. Sjaak, nogmaals bedankt! Ook Gerard van Wanrooij kon zijn vrijwilligerswerk bij ons niet langer verenigen met ander vrijwilligerswerk. Ook Gerard hartelijk dank voor je inbreng.

Veel definitiever echter was het afscheid van Hans Renders. In oktober hoorden we dat hij plotseling was overleden. U treft hier een In Memoriam van deze gewaardeerde collega.

Gelukkig ligt corona achter ons en kunnen we weer regelmatig Open Dagen organiseren. Klik hier voor een verslag van onze laatste open dag op 13 mei.

Er is veel veranderd in de top van  Polimeks. Wij denken dat we daar enthousiast over kunnen zijn. En ook timmert onze buurman in het Ketelhuis aardig aan de weg. Lees hier meer.

In technisch opzicht is er hard gewerkt en hebben we flinke vorderingen gemaakt. Eigenlijk is dat te veel om in één keer te beschrijven, dus doen we het in twee keer. Klik hier voor het eerste deel.

Het grote nieuws komt deze keer uit de museale hoek. Oude plannen met betrekking tot wat we heel deftig ‘de museale functie’ hebben genoemd hebben we weer van de plank gehaald. U leest hier wat we allemaal van plan zijn en wat we al hebben gerealiseerd.

In het verlengde van het museumwerk ligt het maken van lesmateriaal. In 2021 hebben we daarvoor subsidie aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Eind 2022 is er een fraai lespakket uit komen rollen voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. We zijn dat dit jaar aan het evalueren. Klik hier om verder te lezen.

Jan van Leest is weer wat meer te weten gekomen over het ontstaan van de lederfabriek. Nooit geweten dat er een verband te leggen is met Kaufmann’s Huidenhandel? Jan schreef er een stukje over in het kwartaalblad van De Kleine Meierij. Lees het hier

We maken u graag attent op een project van een van onze FIEN-collega’s. Lees hier over het boek over brugwachtershuisjes waar zij mee bezig zijn.

Ten slotte nemen we een kijkje in de toekomst. We hebben grote plannen en gaan Oisterwijk op Stoom in 2024 opnieuw organiseren. Hier ziet u wat beelden van de versie uit  2015 om uw geheugen wat op te frissen. Zet 7 en 8 september vast in de agenda van 2024. En als je mee wilt helpen met de organisatie, dan graag een mail naar info@destoommachine.nl we nemen dan contact met je op.