Onze stoommachine 100 jaar: Oisterwijk op Stoom 2024

Een stukje geschiedenis

Op 30 juni 1923 ontvangt de N.V. Lederfabriek ‘Oisterwijk’ een offerte van de USINES CARELS FRÈRES te Gent, België voor het bouwen en leveren van een stoommachine van 1400 PK. Gewicht van de machine om en nabij 72 ton. De machine verbruikt 7300 kg stoom per uur van 570 graden Fahrenheit en 360 kuub koelwater per uur. Kosten: 445.000 Belgische franken. De levertijd is zeven maanden. Bij de gemeente Oisterwijk wordt een vergunning aangevraagd voor het stellen van “een stoommachine van 1400 P.K. welke electrische stroom maakt benoodigd voor de fabriek”. “Beweegkracht welke zal worden aangewend: Er zal stoomkracht gebruikt worden”. Machinekamer en ketelhuis zijn dan nog niet gebouwd. De bouwvergunning daarvoor wordt op 6 maart 1924 aangevraagd bij B&W en verleend in een zitting van de gemeenteraad van 2 mei 1924. De bouwkosten worden geraamd op ¦ 104.000, -(gulden), maar dat is dan wel inclusief de bouw van een aantal woningen.

De vergunning vermeldt dat gebouw en plaatsing van de machine vóór 1 januari 1925 gerealiseerd moeten zijn.

Een feestje waard: Oisterwijk op Stoom 2024

Kortom, ergens in de tweede helft van 2024 is onze monumentale stoommachine een eeuw oud. Reden genoeg voor een feestje. En dat feestje vieren we in de vorm van Oisterwijk op Stoom 2024. Oisterwijk op Stoom is een geweldig mooi evenement. De vrijwilligers van de Stoommachine hebben het in 2012 en 2015 al eerder met veel succes georganiseerd. In het weekend van 7 en 8 september gaan we dit evenement herhalen. We nodigen dan allemaal werk- en voertuigen uit die werken op stoom en net als onze machine ongeveer honderd jaar oud zijn. Dat levert een prachtig tijdsbeeld op: we gaan een eeuw terug in de tijd en creëren een rondgang langs een groot aantal schitterende en werkende machines.

Natuurlijk is onze eigen machinekamer annex ketelhuis (met horecavoorzieningen) ook open en is het feestvarken zelf te bewonderen. De Stichting Stoommachine Oisterwijk gaat met dit evenement een nieuwe fase in. Want de ruimte waarin de stoommachine staat zal een museale functie krijgen. Dan heeft Oisterwijk eindelijk een slechtweervoorziening voor de toeristen. Tijdens het evenement laten we dat voor het eerst zien.

Het evenement is gratis toegankelijk. Alle bezienswaardigheden staan uitgebreid beschreven in een mooi programmaboekje. Iedereen wil dat natuurlijk graag hebben voor een gering bedrag van onder de € 5, -). Kom wel met fiets of te voet, we hebben maar beperkt parkeerruimte.

Noteer deze twee dagen alvast in uw agenda, want ze zijn meer dan de moeite waard!