Nieuwsbrief nr. 31

De vorige Nieuwsbrief is nog maar net verschenen en toch is er aanleiding om te komen met de volgende. Nieuwsbrief 31 is bijna helemaal gewijd aan een bijzondere gebeurtenis op onze laatste Open Draaidag. Lees gauw verder, want het heeft Zijne Majesteit behaagd.

Vergeet ook het laatste stukje niet: een oproep voor vrijwilligers voor Oisterwijk op Stoom 2024 op 7 en 8 september 2024.

Maar eerst een verslag van: Een bijzondere Open Dag

Zondag 26 mei 2024: de dag weet nog niet helemaal zeker wat hij ons gaat brengen na alle verschrikkelijke stortbuien van de afgelopen dagen en weken. Bij de voorbereidingen op zaterdag zijn we nog met man en macht bezig geweest om de kelder leeg te scheppen en te zuigen. Want bij elke nieuwe bui staat er meteen vijf centimeter water. Maar als de voortekenen niet bedriegen wordt het een mooie dag. De eerste zonnestralen vallen binnen. En het is goed dat de al dagen tevoren bestelde glazenwassers nog net op de valreep aan de slag gaan om de hoge ramen van het Machinegebouw een noodzakelijke beurt te geven.

Tegen half elf zijn ze klaar en dat geldt ook voor onze vrijwilligers. Alles en iedereen staat klaar om de eerste bezoekers te ontvangen en er is nog meer dan voldoende tijd voor een gezamenlijk kopje koffie. Klokslag elf uur melden de eerste mensen zich en kan Sophia eindelijk op haar tellertje drukken. Al gauw heerst er een gezellige drukte en kunnen de eerste rondleidingen van start. Voor Maarten is het de eerste keer en gretig verzamelt hij een groepje nieuwsgierigen om zich heen. Ook in het ondergrondse gangenstelsel is er voor het eerst in maanden weer activiteit van bezoekers te bespeuren. En ook daar verzorgen collega’s rondleidingen die dat nog niet zo vaak eerder deden. Bas en Rik, en misschien nog wel anderen, doen meerdere rondjes. Bezoekers komen buitenom het gebouw weer binnen en zorgen met de nieuwe rode helmen voor een kleurig schouwspel.

De sfeer zit er goed in. Er meldt zich een nieuwe vrijwilliger die zowel op de zaterdagochtend mee wil werken als mee hoopt te draaien in het museumgebeuren. Hij is geïnteresseerd in educatieve projecten en wil ook graag mee helpen als rondleider. De mensen die eerder een schilderij hebben geschonken van Godefridus, de vader van Christ van der Aa (oprichter en eerder directielid van de Lederfabriek Oisterwijk), komen een kijkje nemen. Ze vinden het prachtig om de stoommachine nu ook echt in werking te zien. Kortom, voor je weet is het lunchpauze en wordt het wat rustiger: tijd voor een broodje. Het aantal bezoekers loopt dan tegen de honderd.

Stilte voor de storm, zo blijkt even later. Mensen van ‘Oisterwijk in Beeld’ nemen bezit van het gebouw met hun videocamera en hoffotograaf Jan Rozen heeft zijn camera met groothoeklens al in de aanslag. Een enorme groep mensen heeft zich intussen verzameld bij het NEO KVL-hotel en komt in plukjes de machinekamer binnen. Allemaal familie en bekenden van Bas, die opgetrommeld zijn om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen. De ruimtes achter de glazen omheining lopen in een mum van tijd vol. Kijk, daar zien we ook mensen van Polimeks en daar is, in vol ornaat, Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk. Bas wordt opgepiept; hij is net bezig in het gangstelsel. Dit is een overval.