Geef de gedenknaald toekomst

Op het KVL-terrein staat op het pleintje voor de allereerste lederfabriek van Chris van de Aa een grote plastic kubus. Voor wie niet beter weet een raadselachtig gebeuren. Maar dat plastic is er niet voor niets. Eronder staat een tufstenen kunstwerk. Bij Oisterwijkers staat het beter bekend als ‘de gedenknaald’. De gedenknaald is aan ingrijpend verval onderhevig. Daarom is hij ingepakt, in een poging om het nog een beetje tegen de invloeden van weer en klimaat te beschermen. Maar dat helpt niet veel. Sterker nog, als we nu niets doen is het kunstwerk binnenkort verdwenen en komt het nooit meer terug.

Bas de Witte (SSO), Anton van Dorp (De Kleine Meierij) en Joost van den Berg (Oisterwijk in Beeld) willen dat samen met BOEi tot elke prijs voorkomen. Want de gedenknaald is voor Oisterwijkers een belangrijk stukje erfgoed. Hij werd in 1941 door het personeel van de Oisterwijkse lederfabriek geschonken aan de directie bij het 25-jarige jubileum. Tragisch is het gegeven dat directeur Chris van der Aa het geschenk nooit in ontvangst kon nemen. Hij overleed kort voor de geplande overhandiging van het cadeau.

Het monument is van tufsteen, materiaal dat niet bestand is tegen de huidige klimatologische invloeden. Vergelijk het met de sculpturen op de Sint Jan in Den Bosch; het beeldhouwwerk brokkelt steeds verder af en de contouren zijn al bijna niet meer zichtbaar. De enige oplossing is om er een exacte replica van te maken van klimaatbestendiger materiaal. De resterende brokstukken zullen een plaats krijgen op in het oog springende plekken op het KVL-terrein. Dit alles kost een heleboel geld en daarom zijn de initiatiefnemers een crowdfunding actie gestart. U kunt daarover meer lezen op de site van BOEi en de site die we hier speciaal voor is ingericht (gedenknaaldkvl.nl). Op deze sites staat veel achtergrondinformatie en wordt ook uitgelegd hoe u een bijdrage kunt leveren. Elk bedrag is welkom, maar het is aardig om te weten dat er bij wat grotere bedragen mooie tegenprestaties tegenover staan. Zo ontvangt u bij een donatie van € 10, – al een mooie set ansichtkaarten van de rijksmonumenten op het KVL-terrein. Vooral doen dus!