Onze historie
Er is veel te vertellen over de Stoommachine. Klik hier om meteen naar de pagina te gaan waar de historie van de Stoommachine uitvoerig wordt beschreven.
Voor de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) was stoomaandrijving de meest voor de hand liggende oplossing in de bedrijfsvoering. De productie van leer steeg en dat noopte de directie om naar een nieuwe energiebron uit te kijken.
De keuze viel op een stoommachine met rechtstreeks op de krukas aangedreven draaistroomgenerator van Société d’Electricité et de Mécanique (S.E.M.) uit de fabrieken van Carels in Gent. De stoommachine is een tweeling gelijkstroom kleppenmachine en leverde een geïnstalleerd vermogen van 1300 pk.
Nadat de bedrijfsactiviteiten werden gestaakt is er lange tijd niet meer omgekeken naar de Stoommachine en raakte hij totaal verwaarloosd.
Na oprichting van de Stichting Stoommachine Oisterwijk (SSO) is met heel veel liefdevol handwerk de machine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 in beweging gebracht. Nu draait De Stoommachine, het kloppende hart van de vroegere industriële activiteiten op het terrein van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL), weer.
En zeker als het aan de SSO ligt, zal de stoommachine blijven draaien.
Vooralsnog elektrisch of met perslucht aangedreven, maar met het ultieme streven om de machine ooit weer op stoom te brengen. Het immense herstel van de elektro-generator is inmiddels voor een groot deel gerealiseerd.
Samen met Polimeks (de eigenaar van het pand en de inhoud) werken we naar een optimaal gebruik van de Machinekamer als onderdeel van het Ketelhuis en onderdeel van de overige Polimeks onderdelen op het KVL terrein, zoals het NEO Hotel
Middels deze site willen wij je graag informeren over de werkzaamheden, de voortgang, de inzet van de vrijwilligers, en de vele sponsoren, die noodzakelijk zijn om dit project te doen slagen. Maar ook voor alle geïnteresseerden kennis laten maken met dit unieke stuk industrieel en cultureel erfgoed.
Naast het vrijwilligerswerk, zijn er ook financiële middelen en materialen nodig om onze doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Van de eigenaar (Polimeks) krijgen we hiervoor ieder jaar een behoorlijke financiële bijdrage. En daarnaast heeft de stichting ook nog een aantal sponsoren.
Dankzij deze bedrijven en organisaties kunnen wij blijven draaien. Als u op de naam van de sponsor klikt komt je op de internetsite van dat bedrijf terecht.
Het bestuur van de Stichting Stoommachine Oisterwijk bestaat momenteel uit vier leden. Voorzitter Bas de Witte, Penningmeester Jan van den Hout en Technisch bestuurslid Rik Roemen. Als laatste is toegetreden per 1 juni 2022, in de functie van secretaris, Herman van Boxtel.
Wij hebben doorlopend plaats voor nieuwe bestuursleden. Heb je interesse, laat ons dat weten, dan praten wij er even over.
Het bestuur zet zich met name in om een aantal zaken gerealiseerd te krijgen zoals goedkeuring van de eigenaar voor het herstellen van de stoommachine, wat in 2011 resulteerde in de intentieverklaring met de gemeente Oisterwijk.
Gesprekken aangaan met verscheidene landelijke, provinciale en regionale stichtingen en organisaties, die cultureel en industrieel erfgoed in hun doelstellingen hebben. Samenwerking met de eigenaar Polimeks over de wijze van aanpak en invulling geven aan het pand machinekamer. Het verwerven van sponsorgelden, maar ook het verkrijgen van andere vormen van ondersteuning zoals deze website, onze huisstijl, drukwerk, het beschikbaar stellen van materialen en gereedschappen etc.. De taak van het bestuur is een visie geven over de toekomstige exploitatie, het opstellen van een gedegen restauratieplan en contact houden met het werk van de vrijwilligers.
In de Machinekamer, het gebouw met de indrukwekkende blauw-grijze deuren aan de voorzijde, is de Stoommachine van Oisterwijk gehuisvest. Het kloppend hart van de vroegere industriële activiteiten van de Koninklijke Verenigde Leder. Na veel liefdevol handwerk, werd de stoommachine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 weer in beweging gebracht. Vandaag de dag leiden enthousiaste vrijwilligers je rond. Een bezoek is beslist de moeite waard.
Helaas is op dit moment is bezoek alleen mogelijk op afspraak.