Home / Over ons / Historie

Historie

De Historie van de stoommachine

De Stoommachine is bijna 100 jaar oud (1924). Er is veel over te vertellen en is ook al enkele keren beschreven in boeken en publicaties.

Hieronder zijn in het kort enkele belangrijke momenten beschreven in een tijdlijn. Scrol voor de tijdlijn verder naar beneden.

Mocht je ons komen bezoeken, dan kunnen we je nog veel meer laten zien en vertellen.

Het uitgebreide en boeiende verhaal over de Stoommachine kun je lezen door op de knop, hier direct onder deze tekst, te klikken.

Bekijk onze historie
Oisterwijk op stoom tweede editie

In 2015 hebben we het succes evenement uit 2012 nog een keer mogen herhalen. Dit keer konden we de machine laten zien (en horen) aan het publiek met een hogere draaisnelheid. We konden met behulp van perslucht de snelheid opvoeren naar 14 RPM. Ook dit keer hebben over twee dagen 5000 bezoekers gehaald die wederom konden genieten van veel mooi materiaal. Stationaire motoren en oldtimers waren dit keer ook uitgenodigd en te zien. Ook deze keer weer veel fotomateriaal van Oisterwijk op stoom editie 2015.

Oisterwijk op stoom eerste editie

In september 2012 was het dan zover. We wilde de machine aan Oisterwijk terug geven. Een evenement met live stoommachines kwamen en vierde het feit dat de machine “gered” was. Her en der was de Stoommachine wel voorzien van wat adoptie onderdelen, maar het was een pracht om te zien en hij draaide (op een laag toerental). Onder het toeziend oog van de burgemeester en de commissaris van de Koningin werd de machine gestart. Er kwamen 5000 bezoekers. Tijdens het evenement Oisterwijk op stoom editie 2012 zijn er veel foto’s gemaakt.

Eerste poetsdag

In september 2009 gingen een 10-tal vrijwilligers aan de slag met het poetsen van de ruimte waar de Stoommachine staat en te zorgen voor het feit dat er geen vreemde vogels meer binnen konden komen. Er was alleen elektriciteit aanwezig, verder helemaal niets. De kou trotserend kwamen we toch de winter door. Foto’s van de eerste poetsdag 

Verliefd

Vrijwilliger van het eerste uur ziet de Stoommachine tijdens een Open Monumenten Dag voor het eerst en word op slag verliefd. Toen was de machine nog helemaal compleet. Het zou nog enkele jaren en een andere eigenaar duren voordat de vrijwilligers de machine mochten gaan redden. Inmiddels was er heel veel koper gestolen.

Faillisement

In 2000 stopt alles op gebied van de looierij. Wat eens de grootste en modernste looierij was deed de deuren dicht. Per 1-1-2001 geen bedrijvigheid meer. Alle machines, voorraden etc. werden verkocht. Waarna de KVL in handen van een particuliere eigenaar kwam. Deze wilde meer dan 800 wooneenheden bouwen op het terrein. De eigenaar heeft helaas nooit toestemming willen geven aan de vrijwilligers om de machine te redden. Vreemde vogels die zich toegang wisten te verschaffen om de koperen onderdelen te ontvreemden kon hij echter niet buiten houden.

Machine komt stil te staan

Begin van de 70-iger jaren is de Stoommachine door werknemers opgestart, maar is er iets behoorlijk fout gegaan waardoor de machine stil is komen te staan, en niet meer gestart kon worden helaas.

Vliegwiel kapot

Aan einde van de oorlog is er een raket de machinekamer ingevlogen, ontploft en heeft het vliegwiel beschadigt. Er is een nieuw vliegwiel besteld en snel geleverd. Waarvoor weten we niet. In principe deed de machine geen dienst meer, alleen voor geval PNEM niet kon leveren. Tot beginjaren van 1970 heeft de machine toch regelmatig gedraaid. Steeds meer hobbymatig. Enkele techneuten draaide op vrijdagavond de rest-stoom uit de ketels weg.

gangenstelsel voor alle infra

Eerst door de lucht, maar al snel in de grond. Een permanent gangenstelsel, enkele kilometers in totaal, voor alle infra (water, riool, stroom, telefonie, stoom, etc. etc.) Je moest niet dik zijn om er in te werken, zo vol zat het al snel. Speciale penningen bij de portier gaven aan wie er in het gangenstelsel aan het werk waren, dit om te voorkomen dat er iemand vergeten was. Systeem moet goed gewerkt hebben. Er zijn nooit botten gevonden.

Stroom van de PNEM

Veel eerder dan gedacht, maar als een van de laatste dorpen, krijgt Oisterwijk dan toch aansluiting op het stroomnetwerk van de PNEM.

Stoommachine geleverd

Eindelijk, de stoommachine uit Gent is geleverd.

Stoommachine besteld

Omdat er in Oisterwijk geen elektriciteit was, en de fabriek bleef groeien, was het nodig zelf te zorgen voor een elektriciteitscentrale. Er werd een stoommachine besteld in België waar een generator aan gekoppeld was. 1300 PK, 115 1/2 RPM en 800 KWH.

Overname door Adler en Oppenheimer

Al na twee jaar komt de fabriek in handen van Adler en Oppenheimer.

Start productie

Na bijna twee jaar van bouwen komen de machines aan en kan het looien eindelijk beginnen.

Start NV lederfabriek Oisterwijk

Onze locatie

Breng een bezoek aan De Stoommachine

In de Machinekamer, het gebouw met de indrukwekkende blauw-grijze deuren aan de voorzijde, is de Stoommachine van Oisterwijk gehuisvest. Het kloppend hart van de vroegere industriële activiteiten van de Koninklijke Verenigde Leder. Na veel liefdevol handwerk, werd de stoommachine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 weer in beweging gebracht. Vandaag de dag leiden enthousiaste vrijwilligers je rond. Een bezoek is beslist de moeite waard.

Helaas is op dit moment is bezoek alleen mogelijk op afspraak.

Almystraat 18 5061 PA Oisterwijk
0646 183 083
info@destoommachine.nl
Plan uw route Plan uw bezoek