Home / Over ons / Historie

Historie

De Historie van de stoommachine

De stoommachine, bijna 100 jaar oud (1924-2024). Er is veel over te vertellen. De stoommachine is ook al enkele keren beschreven in boeken en publicaties.

Hieronder zijn in het kort enkele belangrijke momenten beschreven in een tijdlijn. Scrol voor de tijdlijn verder naar beneden.

Mocht je ons komen bezoeken, dan kunnen we je nog veel meer laten zien en vertellen.

Het uitgebreide en boeiende verhaal over de stoommachine kun je lezen door op de knop, hier direct onder deze tekst, te klikken.

Bekijk onze historie

Timeline

1944

Vliegwiel kapot

Aan einde van de oorlog is er een raket de machinekamer ingevlogen, ontploft en heeft het vliegwiel beschadigt. Er is een nieuw vliegwiel besteld en snel geleverd. Waarvoor weten we niet. In principe deed de machine geen dienst meer, alleen voor geval PNEM niet kon leveren. Tot beginjaren van 1970 heeft de machine toch regelmatig gedraaid. Steeds meer hobbymatig. Enkele techneuten draaide op vrijdagavond de rest-stoom uit de ketels weg.

1935

gangenstelsel voor alle infra

Eerst door de lucht, maar al snel in de grond. Een permanent gangenstelsel, enkele kilometers in totaal, voor alle infra (water, riool, stroom, telefonie, stoom, etc. etc.) Je moest niet dik zijn om er in te werken, zo vol zat het al snel. Speciale penningen bij de portier gaven aan wie er in het gangenstelsel aan het werk waren, dit om te voorkomen dat er iemand vergeten was. Systeem moet goed gewerkt hebben. Er zijn nooit botten gevonden.

1929

Stroom van de PNEM

Veel eerder dan gedacht, maar als een van de laatste dorpen, krijgt Oisterwijk dan toch aansluiting op het stroomnetwerk van de PNEM.

1924

Stoommachine geleverd

Eindelijk, de stoommachine uit Gent is geleverd.

1923

Stoommachine besteld

Omdat er in Oisterwijk geen elektriciteit was, en de fabriek bleef groeien, was het nodig zelf te zorgen voor een elektriciteitscentrale. Er werd een stoommachine besteld in België waar een generator aan gekoppeld was. 1300 PK, 115 1/2 RPM en 800 KWH.

1920

Overname door Adler en Oppenheimer

Al na twee jaar komt de fabriek in handen van Adler en Oppenheimer.

1918

Start productie

Na bijna twee jaar van bouwen komen de machines aan en kan het looien eindelijk beginnen.

1916

Start NV lederfabriek Oisterwijk

Onze locatie

Breng een bezoek aan De Stoommachine

In de Machinekamer, het gebouw met de indrukwekkende blauw-grijze deuren aan de voorzijde, is de Stoommachine van Oisterwijk gehuisvest. Het kloppend hart van de vroegere industriële activiteiten van de Koninklijke Verenigde Leder. Na veel liefdevol handwerk, werd de stoommachine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 weer in beweging gebracht. Vandaag de dag leiden enthousiaste vrijwilligers je rond. Een bezoek is beslist de moeite waard.

Vanaf de N65 gaat u bij de rotonde bij de Molen links af. Bij de volgende rotonde neemt u de eerste afslag en houdt u links aan. Na de benzinepomp neemt u de afslag rechts en aan einde van de straat links. Als u daar parkeert is de stoommachine binnen loopafstand. Loop vanaf de geparkeerde auto richting de grote schoorsteen. Ook vanaf station loopt u naar de schoorsteen. Vanaf Eindhoven rijdt u door op de pannenschuurlaan tot aan de Molen. Bij de rotonde neemt u de eerste afslag.

Op dit moment is bezoek alleen mogelijk op afspraak.

Almystraat 18 5061 PA Oisterwijk
013 523 0130
info@destoommachine.nl
Plan uw route Plan uw bezoek